מדריך: סוגי מחברי כבלי אוזניות | Headphone Cable Adapter

בעזרת המדריך הבא נלמד על סוגים שונים של מחברים של כבלי אוזניות. הרבה מחברים ניראים דומים מאוד זה לזה, אך הם שונים בצורה מהותית. בשלב הראשון נחלק את המחברים ןהכבלים לשני סוגים.

כבלי אודיו מאוזנים | Balanced Cables

כבלים מאוזנים הם כבלים שבד"כ מופיעים באוזניות יקרות או בציוד סטודיו מקצועי. רוב המשתמשים מעולם לא שמעו על כבלים כאלו ומעולם לא ישתמשו בהם. למעשה אם אין ברשותכם ציוד אדיופוילי מקצועי כמו מגבר אוזניות כניראה שאין לכם צורך בכבלים כאלו.

כבלים מאוזנים הם כבלים שתוככנו על מנת לבטל רעשים והפרעות שעלולת להיווצר במידע שעובר בכבל, דבר שיקרה בד"כ בסטודיו עמוס ציוד וכבלים. בכבל רגיל (כבל לא מאוזן / Unbalanced) ישנם שלושה מוליכים: אות לאוזן ימין, אות לאוזן שמאל וקרקע או אפס משותף. בכבלים במאוזנים לעומת זאת ישנם ארבעה מוליכים: אות ימין פלוס +, אות ימין מינוס -, אות שמאל פלוס +, אות ימין מינוס -. למעשה שני הערוצים מופרדים לחלוטין, דבר שיכול לשפר את מעט איכות האודיו בכך שהוא מונע זליגה (Crosstalk) בין הערוצים.

המקור ישלח את האות בצורתו הרגילה בצד החיובי של הערוץ, ובצד השלילי לעומת זאת, המקור ישלח את האות בצורתו ההפוכה. כשהאות מינוס יגיע אל היעד, הוא יהפוך אותו בחזרה לצורתו המקורית. במידה ורעש מסויים הפריע לאות העובר בכבל הוא יהיה זהה בשני המוליכים, ולכן כאשר נהפוך את אות המינוס בחזרה לצורתו המקורית, הרעש יהפוך לתמונת מראה של הרעש במוליך הפלוס, ולמעשה יתבטל (הרעש הצד הפלוס יהיה הפוך לזה שבצד המינוסו הם יבטלו אחד את השני).

דיאגרמה של כבל אוזניות מאוזן

חיבור הקרקע המופיע בדיאגרמה יכול להיות הסיכוך של הכבל או נקודת אפס באוזניות עצמן, זהו אינו מוליך שלישי. לעומת זאת בכבלים מאוזנים שמחברים בין שני יחידות של ציוד אודיו, כמו בין ממיר דיגיטלי לאנלוגי (DAC) לבין מגבר, יהיו שלושה מוליכים בכל ערוץ. חיבור נפוץ כזה הוא 3pin XLR שישמש להעברת האות של ערוץ אחד, כך ששני כבלים מסוג זה ישמשו לחיבור ציוד סטריאו (אחד לכל ערוץ).

כבלים אודיו לא מאוזנים | Unbalanced Cables

כבלים לא מאוזנים, הנקראים באנגלית גם SE (Single Ended) הם למעשה הכבלים הרגילים שכולנו מכירים. אם אינכם מכירים את המושג כבל מאוזן, בוודאי שכל הכבלים שלכם הם כבלים לא מאוזנים. בכבל לא מאוזן אין מנגנון מובנה לטיפול ברעשים והוא מורכב משלושה מוליכים בלבד. האות עובר רק במוליך הפלוס של כל ערוץ והמוליך השני הוא אפס שמשותף ומפוצל לשני הערוצים. לרוב השימושים הלא מקוצועיים אין צורך בכבלים מאוזנים.

דיאגרמה של כבל אוזניות לא מאוזן

סוגי מחברים

XLR4

מי שאינו מתעסק באודיו באופן מקצועי או שאינו אדיופיל בוודאי שלא יכיר את המחבר הזה. מדובר במחבר המשמש לחיבור אוזניות מאוזנות אל מגבר אוזניות מאוזן.

מחברי אוזניות בתצורת Earphone Jack (Phone connector)

סוג זה של מחברים הם המוכרים ביותר בשוק האוזניות ונקראים Phone Connectors. רבים טועים חושבים שמדובר רק במחבר מסוג אחד בעל גדלים שונים, אך למעשה מדובר במחברים שונים בעלי תצורה דומה.

אם נבחן את המחברים בתמונה נוכל לראות שמלבד לגודלם יש בניהם הבדל גם במספר הטבעות השחורות שעל גביהם. הטבעות השחורות האלו הם למעשה מבודדים או מפרידים בין מוליכים שונים על גבי המחבר. זאת אומר שעל גבי מחבר עם טבעת שחורה אחת יש שני מוליכים (המופרדים על ידי הטבעת) ובמחבר בעל שלוש טבעות יש ארבעה מוליכים.

מחברי אוזניות בתצורת headphone jack
  • קצה המחבר נקרא באנגלית Tip ומסומן ע"י האות T.
  • המוליך בבסיס המחבר, זה שקרוב לכבל, נקרא שרוול, או באנגלית Sleeve ומסומן ע"י האות S.
  • הטבעות באמצע המחבר נקראות באנגלית Rings ומסומנות באות R.

מחבר בעל שתי טבעות במרכזו יקרא מחבר TRRS והוא יהיה מורכב מארבעה מוליכים: שרוול, שתי טבעות וקצה.

מחבר אוזניות TRS

מחבר 3.5mm TRS

זהו מחבר האוזניות הנפוץ ביותר ומוכר לרובנו ממכשירי הסלולר, למרות שבימנו רבים מהם כבר לא מציעים שקע אוזניות ייעודי. מדובר במחבר בתצורת TRS בעל שלושה מוליכים אשר מאפשר חיבור לא מאוזן לאוזניות סטריאו.

מחבר אוזניות 3.5mm

מחבר 6.35mm TRS

מחבר אוזניות זה הוא מחבר TRS הזהה למחבר 3.5mm מלבד קוטרו. נמצא אותו בדר"כ בציוד אודיו מקצועי ובאוזניות יקרות יותר.

מחבר אוזניות 6.35mm

מחבר 4.44mm TRRRS

מחבר זה עלול להראות דומה למחבר ה-3.5mm אך מדובר במחבר שונה לחלוטין. זהו מחבר מאוזן בעל חמישה מוליכים אשר צובר פופלאריות בשנים האחרונות ומחליף בחלק ממגברי האוזניות המקצועיים את מחבר ה-XLR4. במחבר שני מוליכים לכל ערוץ, ועוד ערוץ קרקע/אפס.

מחבר אוזניות 4.44mm
צ'ט עם בן אדם