מדריך: פורמטים של קבצי אודיו

מדריך מקיף על קבצי האודיו הפופולריים ביותר בשוק.

איך שומרים אודיו בפורמט דיגיטלי

מוזיקה ואודיו הם למעשה יצורים אנלוגים, גלי קול. על מנת לייצג אותם בצורה דיגיטלית בקבצים המורכבים מ-0 ו-1 יש להמיר אותם. השיטה להמרת אודיו לפורמט דיגיטלי נקראת PCM או Pulse Code Modulation. על פי שיטה זו דוגמים את גל הקול כל פרק זמן מסויים ורושמים בקובץ את הנתונים מאותה דגימה. התדירות בה דוגמים את האודיו נקראת Sample Rate או קצב דגימה, ומספר הסיביות שישמשו לתעד את הדגימה נקראת bit Depth או עומת סיביות. מספר הסיביות שישמשו לתעד כל שנייה של אודיו נקרא קצב סיביות או Bit Rate, ככל שקצב הסיביות יהיה גבוה יותר, כך גודל הקובץ יהיה גדול יותר.

קבצים לא מכווצים

קבצים אלה מיצגים את הסאונד האנלוגי בצורה האמינה ביותר, הם מאחסנים את המידע ללא כל עיבוד, אובדן או כיווץ. כתוצאה הם צורכים הכי הרבה שטח אחסון בהשוואה לפורמטים המכווצים.

WAV

Waveform Audio File Format הוא פורמט שפותח ע"י מיקרוסופט ו-IBM. פורמט WAV הוא רק קונטיינר המשמש לאחסון אודיו PCM.

AIFF

פורמט דומה ל-WAV מבית אפל.

קבצים מכווצים Lossless

אלה קבצי אודיו המשתמשים בקודק / Codec כיווץ בכדי להקטין את גודל הקובץ, אך האלגוריתם עובד ללא כל אובדן מידע כך שאין הבדל באיכות בין קובץ לא מכווץ לקובץ מכווץ בשיטת Lossless.

FLAC

FLAC או Free Lossless Audio Codec הוא קודק חינמי ששוחרר לשוק בשנת 2001 ונחשב לפורמט ה-Lossess הפופולארי ביותר היום. הקודק מאפשר לכווץ את האודיו ב 50-70% מבלי לאבד שום מידע.

ALAC

Apple Lossless Audio Codec שוחרר לשוק בשנת 2004 כפורמט Lossesss קנייני של אפל אבל בשנת 2011 הפך לפורמט חופשי. הוא נחשב לקודק ה-Lossess של אפל ו-Itunes לא תומך כרגע בפורמט FLAC אלא רק ב-ALAC. ALAC נחשב ע"י רבים לקודק נחות בהשוואה ל-FLAC מאחר והכיווץ שהוא מציע פחות טוב (קבצים גדולים יותר), והוא דורש הרבה יותר משאבי CPU בשביל לפענח (decoding) ולנגן את האודיו המכווץ.

WMA Lossess

קודק Lossess קנייני של חברת מיקרוסופט ששוחרר בשנת 2003. הוא אינו פופלארי בשוק ואינו נחשב לעדיף על FLAC או ALAC מבחינה טכנולוגית. הוא מגיע בקבצים בסיומת .wma בדיוק כמו הקודק WMA ה-Lossy.

קבצים מכווצים Lossy

MP3

קודק MP3 או MPEG-1 Audio Layer 3 יצא בשנת 1993 והפך לפורמט המוזיקה הפופולארי בעולם. קבצי MP3 הם קבצים המכווצים בשיטת Lossy, הכוונה היא לכיווץ שמסיר חלק מהמידע על מנת לחסוך בגודל הקובץ. פורמט MP3 משתמש במודל פסיכואקוסטי (פסיכואקוסטיקה / psychoacoustic) ומחסיר את האודיו שרוב האנשים לא מסוגלים לשמוע כך שאובדן המידע לא יהיה מורגש ע"י השומע. התוצאה היא קבצים קטנים מאוד. בעבר גודל הקבצים היה קריטי שכן נגני מוזיקה ניידים היו מוגבלים מאוד בשטח איחסון שלהם ו-MP3 חסך כ-80% מגודל הקובץ. כמו כן באותן שנים פלטפורמת שיתוף קבצים פיראטים בשם נפסטר הייתה מאוד פופולארית ומכיוון שחיבור האינרנט בכל בית היה מאוד איטי (56.6K) פורמט MP3 הפך בפועל לפורמט ההפצה של מוזיקה פיראטית.

ACC

קודק ACC או Advanced Audio Coding יצא לשוק בשנת 1997 והיה אמור להיות המחליף של פורמט MP3 . אלגוריתם הכיווץ של ACC נחשב למתקדם יותר מזה של MP3 ויכול להפיק איכות גבוהה יותר באותו משקל קובץ. מכיוון שפורמט MP3 היה כל כך פופלארי ACC מעולם לא תפס ולא החליף את MP3, אבל הוא בכל זאת נמצא בשימוש נרחב בשוק. ACC הוא פורמט הכיווץ של YouTube ומשמש גם את מכשירי אפל ונקרא לפעמים פורמט המוזיקה של אפל. לרוב קבצי מוזיקה מסוג ACC יסתיימו ב .m4a או לעיתים אפשר גם למצוא קבצי מוזיקה עם סיומת .acc לקודק יש גם גרסאת Bluetooth אשר נמצאת בשימוש במכשרי אפל על מנת לשדר אודיו אל אוזניות בלוטוס.

WMA

קודק Windows Media Audio הוא קודק קנייני ששוחרר לשוק ע"י מיקרוסופט בשנת 1999. הוא נחשב לעדיף על MP3.

Vorbis (OGG)

קודק Vorbis (נקרא על שם דמות בסדרת הספרים Discworld) יצא לשוק בשנת 2000 ונחשב למתקדם יותר מ-MP3 או ACC, אך הוא מעולם לא תפס נתח שוק רציני, כניראה מכיוון שמדובר בקודק חופשי שאין מאחוריו תאגיד גדול. אודיו המקודד בערת Vorbis ימצא בקבצי OGG, אך חשוב לציין שקבצי OGG יכולים להכיל גם אודיו בקידודים אחרים.

צ'ט עם בן אדם